AIDA Formule

De AIDA formule komt uit de productverkoop, maar is ook heel goed toepasbaar op het schrijven van je curriculum vitae. Jij verkoopt als het ware jezelf door middel van je cv. Je kun de AIDA formule zien als een stappenplan om een uitdagende boodschap over te brengen.

AIDA

AIDA staat voor:
A: Aandacht
I: Interesse
D: Desire (verlangen)
A: Actie!

Aandacht

Grijp de aandacht! Bijvoorbeeld door een bijzondere lay-out of uitstraling van je cv. Ook een foto kan de aandacht trekken (maar een foto kan ook negatief werken, dus wees hier voorzichtig mee). Daarnaast kun je denken aan de manier waarop jij je curriculum vitae aanlevert, bijvoorbeeld in een mooie presentatie, een HTML bestand of persoonlijk langsbrengen op een USB stick. Houd hierbij altijd rekening met de stijl van de organisatie!

Interesse

Zorg dat daarna de interesse wordt gewekt om door te lezen. Dit kun je doen door relevante en herkenbare termen, woorden, namen, merken en functienamen te gebruiken. Hiermee wek je de interesse van een recruiter om door te lezen. Door de meest interessante informatie beknopt en duidelijk zo hoog mogelijk op jouw cv te zetten kun je de aandacht vasthouden en zal de recruiter met interesse verder lezen.

Door naast opleiding en werkervaring ook iets persoonlijks te laten zien, kun je ook opvallen. Een interessante hobby (welke raakvlak heeft met de vacature) of een sportieve overwinning kan laten zien dat jij een doorzetter bent.

Verlangen

Na interesse moet er bij de lezer een verlangen ontstaan om jou persoonlijk te spreken. Dit kan door de resultaten van gelijksoortige functies of opdrachten goed weer te geven in je cv. Door jouw ambities en (bijbehorende) vaardigheden duidelijk te verwoorden in jouw cv toon je jouw onmisbaarheid voor het bedrijf waar je solliciteert.

Actie

Uiteindelijk zal de lezer van jouw cv tot actie moeten overgaan om in contact met jou te komen. Geef in jouw personalia dus duidelijk aan waar en wanneer je het best te bereiken bent. Zorg dus ook dát je bereikbaar bent en dat je snel reageert. Voorkom afwijzingen door genante voicemail boodschappen en niet representatieve e-mailadressen.

Bekijk ook de STAR methode »